Dagmenu

Een voorbeeld dagmenu en tips en trucs.

Blended diet is echt niet moeilijker dan een gewone maaltijd om te bereiden. Zelfs met dieet kan simpel rekening gehouden worden.

Het starten is vaak de grootste stap om te nemen. Ben je eenmaal op weg, krijg je al snel handigheid erin en geeft het veel voldoening om een volwaardige normale! maaltijd te geven. 

Dagmenu blended diet

-Ontbijt: teff meel met rijstmelk (afwisselen met kokosmelk en amandelmelk) en een klontje ghee (geklaarde boter). 200ml voeding

-Fruit: fruit naar keuze (citrusvruchten hebben een vervelend schilletje voor door de sonde) met een plantaardige melk en scheutje saffloerolie 100-150 ml voeding

-Lunch: soep van groente naar keuze, bonen of rijst, soms een ei, ghee, bouillonpoeder voor de smaak 200/250ml voeding

-Tussendoor: smoothie van fruit, groente, havermout, olie, oersap (haal je bij natuurwinkel en bevat best wat kcal, altijd beter dan water), lepeltje notenpasta. 100/150ml voeding

-Avondeten: wat wij ook eten maar dan wat aangepast voor de sonde en meer vetten. Bv spaghetti gewoon zoals je het zelf zou eten, verdund met rijstemelk (meest neutrale smaak) 200 ml of iets minder als je nog een toetje wilt geven. Kokosyoghurt bv is heel vet en met een lepeltje jam is het een lekker toetje!

Tips en trucs:

 • avocado en aardappel maakt je voeding dik, niet handig om van te voren te maken maar perfect voor direct.
 • Ik maakte altijd wat meer en dat ging de vriezer in of voor de volgende dag.
 • Bij de supermarkt verkopen ze kant en klare soeppakketten in de koeling, daar hoef je enkel nog water bij te doen. De bouillon uit de verpakking kun je vervangen door een smaakvervanger met minder zout. Ideaal voor snel of als je in het begin nog zoekt naar wat je gaat maken.
 • Ella’s Kitchen heeft een knijpzakje “bananas + Coconuts” (lichtblauw zakje) 120gr en 147 kcal en van Organix “just apple, pineapple & coconut” 100 gr en 71 kcal. Ideaal voor onderweg ook!
 • De pomp kreeg het niet altijd goed verwerkt, die stevige echte maaltijden. Dan kneep ik in de fles tijdens het inlopen en ging het ook. Maar je kan ook prima een 60ml spuit gebruiken en het daarmee inspuiten. Eerst de spuit even opzuigen met olie maakt dat hij minder stroef loopt.
 • Blended diet lijkt beter te verdragen en vaak zie je dat de pomp snelheid omhoog bijgesteld kan worden. Goed om uit te proberen.
 • Na het blenden is het verstandig om de voeding altijd nog een keer te zeven. Een grote theezeef is hiervoor geschikt.
 • Met bruiswater kan je de sonde doorspuiten als hij verstopt mocht zitten. Altijd een flesje in huis hebben is handig.
 • Ik heb het nooit gedaan maar het schijnt dat je ook prima een boterham met beleg kunt blenderen en geven.
 • Als tussendoortje is hummus met groente, bv komkommer, ook een fijne kcal bom. 
 • Maak gebruik van kruiden en specerijen! Ook van/door sondevoeding kan je wat (op)boeren na een maaltijd en dat proef je. Goed voor de smaakbeleving!
 • Muntthee verkoeld op warme dagen. 
 • Gember is verwarmend en kan je goed geven bij kou en in de wintermaanden. Het werkt ook goed bij slijm.
 • een goede blender is echt de investering waard. Wij gebruiken de Magimix. Deze heeft verschillende standen, de soepstand geeft een perfect fijngemalen voeding zonder luchtbellen. Ook Vitamix en Blendtec zijn goede krachtige blenders.

Ik hoop dat ik je een beeld heb kunnen geven hoe het werkt, blended diet. Durf te beginnen! Het is niet lastiger dan je eigen eten maken. Niet te moeilijk denken en doen!!