Ervaringsverhalen

Hoe het begon. Ons ervaringsverhaal.

Yippe is ons 4e kindje dat we mogen verwelkomen in ons gezin. Vanaf het begin gaat de voeding al niet soepel. In zijn eerste week is Yip teveel afgevallen en slaapt te veel. Zijn leverwaarden zijn te hoog en hij moet onder de lampen in het ziekenhuis. Ook krijgt hij direct een sonde omdat hij veel te weinig energie heeft om zelf voldoende te drinken. Hij heeft nu juist meer voeding nodig om afvalstoffen kwijt te raken. Later vragen we ons af of hier misschien de ellende is begonnen? We zullen het nooit weten.

Zijn voedingen blijven een aandachtspunt maar we vinden ons ritme en manieren. Yip vraagt zelden zelf om een voeding. Ik geef hem borstvoeding (de fles weigert hij) en hij drinkt vaak maar enkele slokjes. Als hij 7 maanden is blijkt hij flink te zijn afgevallen. Hij slaapt heel slecht en is al vanaf zijn 4e maand altijd ziek en onderweg. Vaste voeding pakt hij nog niet op. We worden doorgestuurd naar de kinderarts en komen uiteindelijk bij een eetteam terecht. We starten met logopedie om Yip te leren eten. Hij neemt eten wel in zijn mond maar slikt het niet door.

Na een aantal maanden met geen verbetering in zijn eetgedrag en gewicht, hij is zelfs nog meer afgevallen, hakken we de knoop door en starten met sondevoeding. Er moet voeding in om te kunnen groeien, slapen, ontwikkelen. Yip staat dan al bijna een jaar stil in gewicht.

Met de sondevoeding is het erg zoeken. Niet alles wordt goed verdragen en ook zijn gewicht laat nog niet de groei zien waar we zo op hopen. Hij spuugt veel en heeft veel diarree. Eten en drinken raakt hij nagenoeg niet meer aan. We zij zijn al 4 maanden verder en er is nog geen vooruitzicht op sondevrij zijn. Er moet iets gebeuren…

In de verschillende groepen op Facebook lees ik over blended diet; het zelf maken van sondevoeding door “normaal eten” te blenderen. Heel logisch! Ik wist niet dat het kon en ben mij gaan inlezen.

De kinderarts en diëtiste vinden het nadeel van blended diet dat je de inname van kcal niet zo goed kunt meten. Zeker met een neusmaag sonde zoals Yip heeft, moet je het erg verdunnen en moet je erg opletten dat je niet meer vocht als voeding geeft. Ook is er een kans dat de sonde verstopt raakt. Ik begreep hun bedenkingen maar denk ook dat als je gezonde voeding geeft je niet zo op hoeft te letten met kcal. Dat doe ik tenslotte bij mijzelf of de andere kinderen ook niet. De kinderarts wist wel dat blended diet veel goeds kan doen bij diarree en overgeven. Als we de keuze maakten om dit te gaan doen, stond ze volledig achter ons. Yippe had ondertussen wat reserves opgebouwd om de wisseling te kunnen maken.

Ik vond het spannend om de stap te zetten. Gelukkig is ook over blended diet een Facebook groep waar ik veel informatie vond en een lieve moeder van een “blended diet kindje” deelde al haar tips met mij. Ik bestelde een boek uit Engeland boordevol informatie, tips en recepten en ik vond een diëtiste van praktijk VoedGoed in Drouwen met heel veel verstand van blended diet. Ze kon mij precies vertellen welke vetten, supplementen, voedingstoffen, etc ik allemaal extra kon inzetten om voor Yippe een goed dieet te maken.

Toen ik in de vakantie een ochtend met de kinderen naar een speeltuin was en binnen 10 minuten samen met Yippe helemaal ondergespuugd was (en kleding van het personeel kreeg aangeboden, waarvoor nogmaals heel veel dank!!) besloot ik dat het genoeg was. Ik ging het gewoon doen, wat kon er misgaan? Ik kook ook voor de andere leden van het gezin en die lopen ook nog gezond rond.

Dus ik ging aan de slag. Ik begon met een soep. Voorzichtig met enkel courgette, rijstemelk (meer kcal dan water) en wat rijst. Het zou de eerste maaltijd zijn die Yippe in zijn leven zou krijgen. Hij at nog steeds nagenoeg niks zelf. Het ging perfect! Juiste dikte voor door de sonde en nog 1000x belangrijker: Yippe hield het binnen!! Sterker nog: Yippe heeft niet meer gespuugd vanaf dat hij blended diet heeft!!! Het is zo fantastisch!! Wat een verschil! Ook de diarree is over (het was even zoeken hoeveel vet ik door het eten kon doen) maar het aller aller fijnste is nog wel dat Yippe elke dag meer en beter gaat eten! De afgelopen 2 dagen heeft hij zelfs geen sondevoeding nodig gehad bij fruit, lunch en tussendoor! Wat ook fijn is, is dat de voeding niet meer met 50ml per uur op de pomp hoeft in te lopen waardoor Yip altijd een rugtasje op moest. Deze voeding kan in een half uur inlopen en daarna kan de pomp afgekoppeld. Wat een vrijheid!

We maakten prachtige stappen. Yippe ging zo goed vooruit! Ons idee is dat zijn lijf door het normale, oergezonde eten ( ik kan helemaal mijn ei kwijt in zijn maaltijden. Hij eet het gezondst van allemaal hier) in balans komt. Yip ervaart dat hij niet ziek wordt van eten en zijn darmen zijn aan het herstellen. Een goede darmgezondheid staat voor een algeheel goede gezondheid.

Wat een verschil in zo’n korte tijd. Was ik hier maar eerder achter gekomen! We zijn zo blij! Yippe gaat een dag extra naar het medisch kinderdagverblijf waar het eetteam hem begeleidt. Ook daar zijn ze enthousiast uiteraard. Alles ziet er ineens zoveel positiever uit. Groente blijft nog een uitdaging en ook moet Yip nog meer zelf gaan eten en zeker drinken om zonder sondevoeding te kunnen. Het zelf maken van de voeding vraagt om planning en soms wat gepuzzel. Maar de blender kan ook mee op vakantie, ik sta graag wat eerder op en de vriezer is gek op voorraad. We doen het met liefde!!

Na een maand blended diet durven we het aan om de sonde er uit te halen. Met succes! We zijn nog steeds sondevrij! Eten en drinken blijft een uitdaging, elke dag en elke maaltijd. Maar Yippe eet en drinkt zelf genoeg om voorzichtig te groeien.

Dit succes wil ik delen. Blended diet moet bekender worden. Er zijn zoveel succesverhalen, het kunnen er wat mij betreft niet genoeg zijn.