Waarom blended diet.

Waarom zou je voor blended diet kiezen?

Je kind heeft een sonde gekregen om wat voor reden dan ook. Hoe fijn is het dan om een gezonde en normale maaltijd te kunnen geven? Om zelf de regie in handen te houden wat je kind binnen krijgt en rekening te kunnen houden met eventuele allergien, intoleranties of andere wensen in het dieet. Alles kan!

Ons zoontje kreeg een sonde vanwege chronische voedselweigering. Het plan was voor 6 weken, zodat hij kon aansterken en daardoor hopelijk zelf zou gaan eten. Maar helaas bracht het niet de groei waar we zo op hoopten. Het was zoeken naar sondevoeding waar hij zich goed bij voelde en ook groei gaf. Het was lastig. Hij voelde zich duidelijk ziek van de voeding, gaf heel veel over en had vreselijke diarree. Na 5 maanden at en dronk hij geen hap meer zelf en stonden we nog steeds op het punt waar we waren begonnen.

Wat had ik graag eerder geweten van blended diet! Een normale maaltijd eten; dat was toch ons hele doel? Daar waren we toch zo hard voor aan het werken met zijn allen? Weer met elkaar eten. Wat de pot schaft. Geen onnatuurlijk voeding waar hij zich zo beroerd van voelde.

Ik begon met een lichte soep van courgette, rijst en rijstemelk. Het bleef binnen! Sterker nog, hij heeft na de overstap op blended nooit meer gespuugd. We hielden rekening met zijn dieet en boden alles eerst aan om zelf te eten. wat niet op ging kreeg hij over de sonde. Super gezond at hij via de sonde. Alles kon ik in een maaltijd kwijt en ook goede supplementen om hem weer fitter te krijgen. Na een aantal dagen begon hij ook zelf weer voorzichtig met het proeven van eten. Naar ons idee omdat hij voelde dat zijn lichaam niet meer ziek werd van eten en hij een betere smaakbeleving kreeg.

Dit verhaal, ons verhaal, staat niet op zichzelf. Veel ouders delen een succesverhaal als het onze. Ouders waarvan het kind sondevrij is geraakt maar ook ouders waarvan het kind langdurig een sonde heeft en die daardoor zo opgeknapt zijn. Spieren, weerstand, glanzend haar, niet meer zo’n bleek gezicht, etc. Het is niet zo gek ook natuurlijk. Gezond eten, daar knapt een mens van op.