Wat heb je nodig?

De keus is gemaakt. Je hebt je ingelezen, erover nagedacht en je weet het zeker; je gaat het proberen. Maar hoe ga je dan beginnen?

Wat heb je nodig?

  • Een goede blender of mixer is het halve werk. Een blender maalt het eten fijn tot een gladde pap. Het scheelt veel werk als het eten direct fijn genoeg gemalen is. Belangrijk is dat je blender krachtig genoeg is. Dat voorkomt dat het eten te grof blijft en de sonde verstopt kan raken daardoor. De Magimix en Vitamix zijn veel gebruikte blenders. Een investering voor het leven en zijn geld meer dan waard. Ook goedkopere blenders kunnen vaak prima gebruikt worden, maar zeef dan altijd nog de voeding voordat je het door de sonde geeft. Deze blenders zijn vaak minder krachtig en hebben langer de tijd nodig om de voeding fijn te malen. Soms komt het dan voor dat de motor oververhit raakt, zet de blender dan een kwartier uit en ga daarna weer verder met blenden.
  • Een zeef. Zeker bij een neusmaagsonde is het belangrijk om de blend eerst nog goed te zeven voordat het gegeven gaat worden om te voorkomen dat de sonde verstopt raakt. Een grote theezeef voor losse thee is daar handig voor. Gebruik het liefst een zeef van rvs en niet van plastic. Een winkel als Hema of Dille& kamille heeft daar genoeg keuze in.
  • Spuiten of flessen om het eten in te bewaren. Bij je leverancier van de benodigdheden voor de sonde kun je grote spuiten bestellen of flessen van 240ml om de voeding in te kunnen bewaren. De herbruikbare knuipfruitzakjes van bijvoorbeeld NomNomKids zijn ook heel handig. De Enfit bolus adapter past daar precies op en daarmee zuig je de voeding zo op in een 60 ml spuit. Makkelijk voor onderweg en de zakjes nemen niet zoveel ruimte in in de vriezer. Werken met een voorraad is fijn en scheelt tijd.
  • Etiketten om je porties eten te kunnen labelen. Schrijf de datum erop en wat erin zit. Handig als ze ook in de vriezer kunnen.